Iedere dag een pilsje houdt ‘goed’ cholesterol op peil

Nederland is een bierland. We drinken gemiddeld zo een 90 liter per persoon per jaar. En dit kan hartstikke gezond zijn. Volgens een nieuwe studie levert het drinken van één groot glas bier per dag een bijdrage aan het verhogen van het HDL (high-density lipoproteïne) niveau – het ‘goede’ cholesterol – als we ouder worden.

Veel, weinig of helemaal niks?

Dus tap dan nog maar een extra glaasje? Nou, de waarheid ligt in het midden: niet drinken of het drinken van meer dan een groot glas bier per dag, veroorzaken beide een tweemaal zo snelle verhoging van het HDL als bij een gemiddelde drinker.

Dezelfde voordelen zijn gezien bij personen die twee glazen wijn per dag drinken, echter hebben de onderzoekers van de Penn State Universiteit niet voldoende data verzameld om dit te bevestigen.

Gezondheidsadvies

De positieve effecten van gematigd bier drinken – en in mindere mate, het drinken van sterke drank – zijn ontdekt door onderzoekers tijdens een studie naar de drinkgewoonten en de cholesterol niveaus van ca. 80.000 volwassen Chinezen.

De resultaten zijn in lijn met de huidige gezondheidsadviezen, waarbij aanbevolen wordt dat mannen en vrouwen niet meer dan 14 eenheden alcoholhoudende dranken per week moeten nuttigen, wat ongeveer gelijk is aan 3,5 liter.

Alhoewel er bij de gematigde drinkers een geringe verhoging zichtbaar is in de HDL cholesterol niveaus, is de verhoging maar gerealiseerd in de helft van de tijd in vergelijking tot niet-drinkers of zware drinkers.

Bron: American Heart Association

Rectificatie: In dit bericht stond eerst per abuis, dat het niveau van HDL verlaagd werd.