Iedere dag wat minder eten om jong te blijven

Eet iedere dag een beetje minder als u langer jong wilt blijven, in ieder geval in lichamelijk opzicht. Mensen die minder calorieën verbruiken kunnen de veroudering van de weefsels verminderen omdat dit van invloed is op hun biologische klok, aldus onderzoekers.

Het verminderen van de calorie-inname met ongeveer 30 procent kan circadiane ritmen (de biologische klok) veranderen, zodat de effecten van fysiologische veroudering vertraagd of zelfs gestopt worden. Eerdere studies toonden al aan dat een dieet met weinig calorieën kan helpen om langer te leven, maar nu hebben onderzoekers ontdekt dat de circadiane ritmen reguleren welke genen van een cel gedurende de dag aan- en uitgezet worden.

De eerste tests werden uitgevoerd bij laboratoriummuizen, maar de bevindingen kunnen ook verstrekkende gevolgen hebben voor mensen, zeggen onderzoekers van de Universiteit van Californië.

Naarmate we ouder worden gaan onze cellen minder efficiënt om met energie en verliezen ze hun vermogen om genen aan en uit te zetten. En hoewel onderzoekers nog steeds proberen te achterhalen via welk mechanisme dit gebeurt, wordt dit proces naarmate we minder eten in grote mate hersteld, stelt onderzoeker Paolo Sassone-Corsi.

In een soortgelijke studie ontdekten onderzoekers van het Institute for Research in Biomedicine in Barcelona dat een dieet met weinig calorieën ervoor zorgt dat de biologische klok op een jonge manier blijft functioneren, zoals bleek uit monsters van de huid die ze afnamen bij jonge en oude muizen.

Bron: UC Irvine: Cell, 2017; 170: 664–77; Barcelona: Cell, 2017; 170: 678–92