Invloed van koolhydraten op slaap

We hebben allemaal wel ideeën bij de invloed van koolhydraten op de slaap en slaapkwaliteit. Een maaltijd rijk aan geraffineerde koolhydraten zou een energiedip kunnen veroorzaken waardoor de slaap zich aandient. Wetenschappers hebben de effecten verder onderzocht op basis van 11 studies naar de gevolgen van koolhydraatconsumptie op onze slaap.

Koolhydraten spelen een rol in de slaapcyclus. De verwerking van glucose beïnvloedt bijvoorbeeld de concentratie van het aminozuur tryptofaan, dat een voorloper is van het slaaphormoon melatonine. Melatonine is belangrijk voor het inslapen en het doorslapen. Wetenschappers hebben daarom gekeken naar wat er bekend is over de effecten van koolhydraten op het inslapen en doorslapen. Ze hebben daarbij gelet op de hoeveelheid geconsumeerde koolhydraten, het type koolhydraten (een hoge of een lage glycemische index, respectievelijk snelle – en langzame koolhydraten) en het moment van consumeren.

Inslapen en doorslapen

Koolhydraten in het algemeen hebben invloed op de kwaliteit van slaap, het doorslapen en de verschillende slaapfases. Een lage inname van koolhydraten verlengt de diepe slaap en de totale slaapduur in vergelijking met de consumptie van een koolhydraatrijk voedingspatroon. Een relatief hoge inname van koolhydraten voor het slapengaan verlengt daarentegen de REM-slaap. De onderzoekers vonden tegenstrijdige resultaten met betrekking tot de kwaliteit van de koolhydraten. Snelle, geraffineerde koolhydraten lijken de melatonineproductie te stimuleren en daardoor slaap te kunnen induceren. Echter, verschillende gezonde alternatieven, zoals kiwi’s, kunnen ook de slaap opwekken.

Een goede slaap is essentieel voor een goede gezondheid. Hoeveel slaap je nodig hebt, is per persoon verschillend. Belangrijk is dat de kwaliteit van de slaap goed is en dat je uitgerust wakker wordt. Verschillende voedingsmiddelen kunnen een positief effect hebben op slaap, zoals voedingsmiddelen met het aminozuur tryptofaan, onbewerkte voedingsmiddelen en dus ook de hoeveelheid koolhydraten.

Bron: Nutrients 2021, 13(4), 1283