Is artritis een bacteriële infectie door ‘slechte darmen’?

Is er een link tussen ‘slechte’ darmen en artritis? Onderzoekers hebben vastgesteld dat darmbacteriën een kunstknie of -heup kunnen infecteren, maar ze weten niet precies of de bacteriën ook de gewrichten zelf aanvallen en daarmee sowieso de symptomen veroorzaken die bij gewrichtsontsteking horen.

Volgens onderzoekers van de Amerikaanse Cornell University kan het risico op infecties in de kunstgewrichten mogelijk worden verkleind door voor de operatie zeker te stellen dat de darmflora – de omgeving van goede en slechte bacteriën – gezond is. Een postoperatieve infectie is zeldzaam en treft slechts 1 procent van de patiënten, maar aangezien een miljoen Amerikanen jaarlijks operatief een knie of heup laten vervangen gaat het altijd nog om ongeveer 10.000 mensen die een infectie door ‘slechte’ bacteriën oplopen.

De onderzoekers denken dat het risico op infectie zou kunnen worden verkleind door de patiënt voor de operatie een probioticakuur te geven. Maar de meer dringende vraag bleef onbeantwoord: veroorzaken ‘slechte’ darmbacteriën de gewrichtsontsteking en alle beperkingen van artritis? Als dat het geval is zouden artrose en alle afgeleiden daarvan eigenlijk worden veroorzaakt door een bacteriële infectie en niet het gevolg zijn van een slijtageziekte.

Clin Orthop Relat Res, 2019 Jun 17