Is uw tailleomvang een indicatie voor dementie?

In Seoul, Zuid-Korea, is onlangs een grootschalig onderzoek afgerond naar het verband tussen buikvet bij ouderen en het risico op dementie.

In een eerdere studie uit 20181 werd een correlatie ontdekt tussen de buikomvang en verminderde cognitieve functies. Een ander onderzoek uit 20192 legde een verband tussen overtollige gewicht rond de maag en hersenatrofie oftewel krimp van de hersenen.

Koreaans universitair hoofddocent Hye Jin Yoo en zijn team hebben nu onderzocht of er daadwerkelijk een verband bestaat tussen buikvet en de mentale gezondheid op latere leeftijd.

Omvangrijk

In 2009 vond in Korea een nationale gezondheidsscreening plaats waaraan 872.082 mensen deelnamen van 65 jaar en ouder. Yoo en collega’s volgden deze deelnemers tot 2015. In deze zes jaar beantwoordden de deelnemers vragen over hun rookgedrag, alcoholgebruik en fysieke activiteiten.
Uit de studie bleek dat de deelnemers mannen met tailleomtrek gelijk aan of hoger dan 90 cm en vrouwen met een omvang van 85 cm een significant hoger risico hadden op dementie.

Ondergewicht

Ook kwam een licht verhoogd risico op dementie naar voren voor de deelnemers met ondergewicht, maar dat werd pas zichtbaar nadat de onderzoekers andere comorbiditeiten en leefstijlfactoren in de resultaten hadden meegerekend.

Deze studie beperkte tot een Aziatische populatie. Verdere studies moeten aantonen of de bevindingen ook gelden voor populaties in andere werelddelen.

 

Obesity (Silver Spring). 2019 Nov;27(11):1883-1891