Jawel, u kunt uzelf letterlijk doodwerken

Een 40-urige werkweek mag als een vakantie klinken voor de echte workaholics, maar een recente studie, laat zien dat structureel meer werken dan 40 uur rampzalig is voor uw gezondheid.

In een onderzoek gepubliceerd in het American Journal of Industrial Medicine, is aangetoond dat 61 tot 70 uur werken het risico op hartziekten met 42 procent verhoogt. Voor mensen die wekelijks 71 tot 80 werken, is dit zelfs 63 procent. Hartziekten zijn wereldwijd nog altijd doodsoorzaak nummer één.

In een tweede studie, gepubliceerd in The Lancet, is vastgesteld dat werknemers die lange dagen maken een groter risico op een beroerte lopen dan werknemers die op tijd naar huis gaan. En dat allemaal voor niets, want langere werkdagen gaan ten koste van het efficiënt werken en productiviteit.

Rust en structuur

Dus werk minder, doe meer. Hoe? Zorg allereerst voor een goede nachtrust. Dit geeft energie om gedurende dag ook productiever te zijn. Werk met een gestructureerde to-do-lijst en vink af wat is gebeurd. Dat motiveert om een werkdag wat effectiever in te vullen. Dit is zeker de moeite waard volgens de onderzoekers. Minder werken geeft immers meer vrije tijd, vermindert het risico op hartziekten en biedt op de lange termijn een betere kwaliteit van leven.

Bron: WebMD