Je komt niet aan door te veel te eten

De theorie dat mensen overgewicht krijgen en zwaarlijvig worden, omdat ze te veel eten en niet genoeg ‘verbranden’ is eindelijk weerlegd door 17 van ’s werelds vooraanstaande wetenschappers.

Obesitas blijkt te worden veroorzaakt door het eten van bewerkte junkfood dat is gezoet met ingrediënten zoals fructoseglucosestroop (HFCS). De kwaliteit van het voedsel – en niet de kwantiteit – bepaalt de gewichtstoename.
Volgens de wetenschappers is er overweldigend bewijs om het idee te weerleggen dat mensen aankomen als ze meer energie innemen dan ze verbruiken.

‘Tijdens een groeispurt kunnen adolescenten vaak 1000 calorieën per dag extra innemen, maar zorgt de groeispurt ervoor dat de adolescent honger krijgt en te veel eet of is het juist andersom, de overdaad aan eten veroorzaakt de groeispurt?’ zegt dr. David Ludwig, hoogleraar aan de Harvard Medical School en hoofdauteur van het artikel.

In plaats van te proberen mensen minder te laten eten – nog steeds de gangbare en overigens altijd falende benadering van gewichtsverlies – zouden ze moeten leren over het koolhydraat-insuline-model. Dit legt uit dat het lichaam meer insuline afgeeft om de suikers uit sterk bewerkte koolhydraatrijke voeding af ​​te breken, waarbij het teveel aan suiker wordt opgeslagen als vet in plaats van als brandstof voor spieren en andere weefsels.

Omdat deze weefsels niet de voedingsstoffen krijgen die ze nodig hebben, nemen de hersenen een energietekort waar en sturen ze signalen om weer te eten. Daarom krijgen mensen snel weer honger, nadat ze een bewerkte maaltijd hebben gegeten.

Het goede nieuws is dat mensen door gewoon gezond te gaan eten, kunnen afvallen, zonder hongergevoel en zonder minder te hoeven eten.

Bron: Am J Clin Nutr, 2021; nqab270