Je kunt niet vals spelen met een gezond dieet

Als het gaat om gezond eten mag je eigenlijk nooit vals spelen. Door af en toe een pizza te eten, worden de voordelen van het volgen van een voedingspatroon zoals het mediterrane dieet teniet gedaan, zo ontdekten onderzoekers.

Hoe beter je het mediterrane dieet volgt – en eraan vasthoudt – hoe gezonder je waarschijnlijk zult zijn, en hoe kleiner de kans op cognitieve achteruitgang naarmate je ouder wordt.

Mensen die naast gezonde voeding ook bewerkt voedsel eten, genieten niet dezelfde bescherming tegen mentale achteruitgang – zoals achteruitgang van het geheugen en probleemoplossend vermogen – als degenen die het mediterrane dieet strikt volgen, met de nadruk op verse groenten en fruit, vis en volle granen.

Volgens onderzoekers van het Amerikaanse medisch centrum aan de Rush Universiteit waren de ouderen zonder cognitieve achteruitgang ook degenen die de mediterrane eetgewoonten het best volgden. De onderzoekers, die 19 jaar lang de geestelijke gezondheid en het voedingspatroon van 5.000 65-plussers volgden, ontdekten dat degenen die nog steeds bewerkte voedingsmiddelen, suikers en snoep aten, weinig of geen baat hadden bij het gezonde voedsel dat ze ook aten.

Degenen die strikt een gezond eetpatroon volgden, hadden een bijna 6 jaar jongere mentale leeftijd dan degenen die voornamelijk bewerkte voedingsmiddelen aten.
Daarnaast verkleint een mediterraan dieet ook de kans op hartaandoeningen, kanker en diabetes. ‘Hoe meer groene bladgroenten, andere groenten, bessen, olijfolie en vis we opnemen in onze voeding, hoe beter het is voor onze ouder wordende hersenen en lichamen’, zegt hoofdonderzoeker Puja Agarwal.

Bron: Alzheimers Dement, 2021 Jan 7. doi: 10.1002/alz.12277