Je zorgverzekering niet duurder in 2023?

Bericht van De Independer

Check deze vijf bespaartips

We leven helaas in een tijd waarin alles duurder wordt. Dat geldt ook voor je zorgverzekering in 2023, waarschijnlijk ongeveer tien euro per maand. Wat kun je doen om je zorgverzekering toch enigszins betaalbaar te houden? De Independer geeft je vijf bespaartips waarmee je je premie misschien kunt verlagen.

1) Kijk kritisch naar je huidige verzekering

Neem je huidige pakket eens goed onder de loep. Maak je bijvoorbeeld gebruik van je aanvullende verzekering? Misschien heb je op dit moment een groot aantal fysiotherapiebehandelingen meeverzekerd, maar gebruik je die niet. Of heb je een extra dekking voor medische hulp in het buitenland, terwijl je dit ook al bij je reisverzekering hebt. Door je aanvullende verzekering stop te zetten of de dekking te verlagen, kun je al snel zo’n tien tot vijftien euro per maand besparen.

2) Collectieve zorgverzekering misschien niet gunstig

Veel Nederlanders hebben een collectieve zorgverzekering, bijvoorbeeld via hun werkgever. Met zo’n collectief kreeg je een paar procent korting op je premie. Deze korting stopt, om verschillende redenen, per 1 januari 2023. Het is dus een goed moment om te kijken of een ‘gewone’ zorgverzekering beter bij je past. Sowieso is een collectieve zorgverzekering niet afgestemd op je persoonlijke zorgwensen. De kans is groot dat een zorgverzekering op maat beter bij jouw behoeften past, en ook goedkoper is.

3) Vraag zorgtoeslag aan

Afhankelijk van je inkomen, heb je recht op zorgtoeslag. Dit is een financieel steuntje om het betalen van je zorgpremie wat makkelijker te maken. Deze toeslag moet je wel zelf aanvragen, dat gaat niet automatisch. Je kunt bij de Belastingdienst checken of je recht hebt op zorgtoeslag en deze eventueel ook aanvragen.

4) Gezin op één polis vaak niet voordelig

Ben je samen met je gezinsleden bij dezelfde zorgverzekeraar verzekerd? Dan is dat wat overzichtelijker en ook makkelijk bij het regelen van betalingen. Maar als jullie zorgwensen verschillend zijn, is het financieel gezien niet altijd voordelig. De kans is groot dat andere gezinsleden goedkoper uit zijn bij een andere verzekeraar. Je kunt vanaf 13 november de zorgverzekeringen vergelijken voor 2023 en kijken welke verzekeraar voor ieder van jullie het best passend is.

5) Laat een medische ingreep nog dit jaar doen

Staat er voor begin volgend jaar een medische ingreep op de planning? En ben je voor dit jaar al door je eigen risico heen? Kijk dan of de behandeling dit jaar nog plaats kan vinden. Als de behandeling onder je eigen risico valt, kan dat zo een paar honderd euro schelen.