Jongeren hebben gevaarlijk vitamine D-tekort

Jongeren hebben gevaarlijk vitamine D-tekort
Door het beleid om veilig te zonnen groeit er een generatie kinderen op met veel te weinig vitamine D, de ‘zonvitamine’. Ze kunnen daardoor de komende jaren last krijgen van ernstig botverlies, zo blijkt uit een nieuwe studie.
Tieners van 14-18 jaar hebben een gevaarlijk lage vitamine D-spiegel terwijl in die periode van hun leven hun botmassa nog in ontwikkeling is, aldus onderzoekers van de Universiteit van Surrey.
Dit concludeerden ze nadat ze het vitaminegehalte in het bloed van 110 tieners hadden gecheckt. En het onderzoek vondt nog wel aan het eind van de zomer plaats, het moment waarop dit gehalte op zijn hoogst zou moeten zijn.
Maar tieners blijven steeds vaker binnen, zeggen de onderzoekers. Het devies ‘veilig zonnen’ van de laatste jaren, heeft daaraan bijgedragen terwijl dat gebaseerd is op de blootstelling aan zonlicht in Australië, waar die veel intenser is dan in ons klimaat.
Onderzoekers zeggen dat tieners eigenlijk vitamine D3-supplementen moeten slikken, vooral in de winter als de zon te zwak is om langs natuurlijke weg de vitamine D-spiegel van het lichaam aan te vullen.
In deze studie kreeg de helft van de tieners ’s winters 20 weken lang dagelijks supplementen met 0, 10 of 20 microgram vitamine D3. Naar aanleiding van hun uitkomsten adviseren de onderzoekers om tieners, vooral ’s winters, dagelijks 10-30 microgram D3 te geven om hun vitamine D-spiegel op peil te houden.
Bron: Am J Clin Nutr, 2016; 104: 1301-9
 

Reacties