Kaas en yoghurt beschermen tegen hartziekten

Nog een nagel aan de doodskist van de toch al in diskrediet geraakte theorie dat een dieet met veel vet hartziekten veroorzaakt, is het nieuws dat kaas en yoghurt beschermen tegen deze ziekten.

Gefermenteerde zuivelproducten, waartoe ook kefir, kwark en zure room behoren, verminderen de kans op een coronaire hartziekte (CHD), waarbij de slagaderen verstopt raken, met ongeveer 27 procent.

Onderzoekers van de Universiteit van Oost-Finland ontdekten dit toen ze de gezondheid en het voedingspatroon van ongeveer 2.000 mannen gedurende 20 jaar volgden. In die tijdspanne ontwikkelden 472 mannen CHD, maar dit kwam het vaakst voor wanneer dat ze de officiële richtlijnen voor een vetarm of vetvrij dieet volgden.

Bij degenen die het advies negeerden en bijna iedere dag een beetje (al dan niet volvette) zuivel aten, werd geen toename van het risico op CHD waargenomen. Met name gefermenteerde zuivelproducten hadden zelfs een be-schermend effect.

De enige uitzondering vormden de mensen die dagelijks grote hoeveelheden melk dronken. De mannen die de meeste melk dronken (gemiddeld 900 ml per dag) hadden meer kans op CHD, maar dit risico verdween als ze matige hoeveelheden dronken.

De onderzoekers weten niet waarom gefermenteerde zuivelproducten zo’n positief effect hebben, maar ze vermoeden dat tijdens het fermentatieproces bepaalde stoffen worden gevormd die het cardiovasculair systeem beschermen.

Bron: Br J Nutr, 29 oktober 2018: 1–10