Kaas veroorzaakt geen hartziekten, een plakje per dag vermindert het risico

Medici houden nog steeds vast aan het dogma dat het eten van verzadigde vetten leidt tot hartziekten. Uit recent onderzoek blijkt echter het omgekeerde: in plaats van hartziekten te veroorzaken, verkleint het dagelijks eten van een klein stukje kaas de kans dat u ooit een hartziekte of beroerte zal krijgen.

Dagelijks een plakje kaas van 40 gram eten vermindert het risico op hartaandoeningen met 14 procent en op een beroerte met 10 procent, ontdekten onderzoekers.

De afname van het risico was het grootst bij de mensen die de meeste kaas aten (maximum 40 gram), vonden de onderzoekers van de Chinese Soochow Universiteit in Suzhou.

Hun bevindingen zijn in overeenstemming met het fenomeen dat de ‘Franse paradox’ wordt genoemd: Fransen lijden minder vaak aan hartziekten, ook al eten ze vetrijk voedsel, met name vlees, kaas en andere zuivelproducten.

De onderzoekers weten niet zeker waarom kaas een beschermend effect heeft, maar ze veronderstellen dat het komt doordat kaas calcium bevat, wat de absorptie van verzadigde vetten vermindert, alsook een zuur dat ervoor zorgt dat de aderen niet verstopt raken. Of de hele theorie over vetten en hartziekten klopt niet, dat kan ook.

Bron: Eur J Nutr, 2017; 56: 2565–75
 

Reacties