Kamille

Er zijn veel planten die we in kunnen zetten om onze gezondheid te bevorderen. Kamille heeft een hoop waardevolle eigenschappen. Er zijn twee soorten kamille – echte kamille (Matricaria chamomilla) en Roomse kamille (Chamaemelum nobile). Deze recepten zijn voor echte kamille.

Angst en slapeloosheid
Uit een studie is gebleken dat kamillecapsules met zelfs relatief kleine hoeveelheden (220 mg) effectief waren om een depressie te doen opklaren, en om milde tot matige angst bij mensen te verminderen. Kamillethee kan ook zorgen voor een diepe, rustige slaap. Drink het minstens een uur voor het naar bed gaan (om te vermijden dat u ’s nachts moet plassen) of gebruik een tinctuur.

Het verlichten van pijn
Kamille als antispasmekruid kan pijn verminderen die het gevolg is van gespannen spieren en krampen, daarom is het goed tegen menstruatie- en maagdarmkrampen. In een studie zorgden zowel kamille als ontstekingsremmende pijnstillers (NSAID’s) na twee maanden voor een vergelijkbare vermindering van pijn bij vrouwen met een premenstrueel syndroom. Vrouwen die kamille gebruikten, hadden ook aanzienlijk minder last van emotionele klachten.

Bij wondheling
Kamille reguleert ontstekingen en werkt licht antibacterieel, wat het zeer geschikt maakt als middel tegen (brand)wonden en huiduitslag. Om de beste resultaten te bereiken gebruikt u kamille uitwendig als een olie of om u te wassen, en inwendig als thee of tinctuur. Uit onderzoek bleek dat in kamille gedrenkte kompressen jeuk en irritatie bij huidklachten aanzienlijk sneller deden verminderen dan een hydrocortisonzalf,. Ook bleken de antibacteriële en anti-ontstekingseigenschappen vergelijkbaar met die van een chloorhexidine mondspoeling om bloedend tandvlees door ontstekingen (gingivitis) te behandelen.

Spijsvertering
Voor een groot aantal spijsverteringsproblemen, zoals de ziekte van Crohn, diarree, maagzweren en voedselintolerantie, kan kamille verzachtend werken. Ook kan het werken bij kinderen met kolieken; jonge kinderen met acute diarree die een kamille–appelpectine-extract kregen vertoonden ook aanzienlijke verbetering.18 Een kopje sterke kamillethee voor de maaltijd kan een gezonde eetlust bevorderen; na de maaltijd kan het een opgeblazen gevoel, gasvorming, brandend maagzuur en maagdarmkrampen tegengaan.

Infecties
Kamille is erg goed voor de behandeling van een rood oog (conjunctivitis). Maak een kamilletheezakje nat met warm water en leg het 30 minuten op het oog. Wacht even en herhaal dit met een vers theezakje. Ik deed dit ooit voor ik een lezing over kruiden moest geven en tegen de tijd dat ik voor de zaal stond was mijn oog vrijwel normaal. Ik herhaalde de procedure een paar keer die dag, en een dag later was ik symptoomvrij.

Aanbevolen eenheden
In plaats van theezakjes kunt u beter een grote hoeveelheid losse kruiden kopen.
Thee: 1 eetlepel gedroogde kamille per kop; 9-15 g/dag
Tinctuur met alcohol (gedroogde bloemen): 1:5, 40 % alcohol, 3-6 ml, 3 maal daags.

Kamille oogbad
Goed voor 1 kop
U heeft een oogkapje, een kaasdoek of een koffiefilter nodig. Om deze steriel te maken, wast u ze in een heet sopje of kookt u ze uit. Om een ooginfectie te behandelen, steriliseert u het oogkapje nadat u één oog hebt behandeld om infectie van het andere oog te voorkomen. Gebruik de volgende oplossing – die iedere dag vers gemaakt moet worden om besmetting te voorkomen – meerdere keren per dag:
250 ml gedestilleerd water*
½ theelepel zeezout of echt zout (vermijd het gebruik van keukenzout)
2 eetlepels gedroogde kamille
* Kraanwater bevat chloor, fluoride en andere chemische stoffen die niet ‘oogvriendelijk’ zijn.
Doe water en zout in een steelpan, breng het aan de kook en roer zachtjes tot het zout is opgelost. Laat nog 5 minuten koken en haal het van het vuur.
Voeg kamille toe en laat het tien minuten afgedekt trekken. Giet het door meerdere lagen kaasdoek (of een koffiefilter). Knijp de kaasdoek aan het eind niet uit om te voorkomen dat er kleine stukjes kamille in het water terechtkomen die uw ogen kunnen irriteren.
Laat de oplossing afkoelen in een glazen maatbekertje met een schenktuit.
Als de vloeistof nog een beetje warm is, giet u het in een steriel oogkapje totdat ongeveer voor de helft is gevuld. Buig uw hoofd naar voren en plaats het kapje zachtjes tegen uw oog; terwijl u het kapje tegen uw oogkas houdt, buigt u uw hoofd naar achteren. Knipper meerdere keren met uw oog om de oplossing in direct contact met het oog te brengen. Sluit uw oog en houd het kopje 1-2 minuten op zijn plaats. (Herhaal dit zo nodig met het andere oog.)