Kan een kop koffie diabetes en obesitas voorkomen?

Koffiedrinken kan mogelijk het vetbestrijdende vermogen van het lichaam in gang zetten en bijdragen aan de preventie van obesitas en diabetes.
De drank lijkt een type vet te stimuleren dat bekend staat als ‘bruin vet’. Dit bruine vetweefsel draagt bij aan de opwekking van lichaamswarmte, vaak als reactie op kou, door calorieënverbranding uit vetten en suiker. In wit vet daarentegen wordt een overschot aan calorieën juist opgeslagen.

Maar tot voor kort wist niemand een manier om bruin vet te stimuleren, behalve door kou op te zoeken. Men dacht dat alleen baby’s en dieren die een winterslaap houden erover beschikten. Bruin vet wordt bij volwassenen voornamelijk rond de nek gevonden. Onderzoekers van de Britse University of Nottingham gebruikten stamcellen voor bruin vet en konden met thermografische beelden aantonen dat het reageert op koffie. ‘Bij eerdere studies konden we, met behulp van thermografie, bij deelnemers die net koffie hadden gedronken al vaststellen dat bruin vet direct na het drinken van koffie warmer werd,’ zo vertelt onderzoeker Michael Symonds.
De onderzoekers weten niet precies of het de cafeïne in de koffie is of een van de andere stofjes die het vet stimuleren.
Zij willen hierna cafeïnesupplementen gaan testen om te zien of die ook het vet stimuleren.

Sci Rep, 2019; 9: 9104