Kan minder eten het verouderingsproces vertragen?

Door de calorie-inname met dertig procent te verlagen, kan het risico op leeftijdsgebonden ziekten worden verminderd. Je kunt je leven daardoor verlengen. Bij onderzoek met dieren werd de levensduur zelfs met 50 procent verlengd.

Dat blijkt uit een studie met muismaki’s gepubliceerd in Communications Biology. Voor het onderzoek kregen de dieren gedurende een periode van negen jaar 30 procent minder calorieën. Hun leven verlengde daardoor van zo’n 6,4 jaar tot 9,6 jaar.

Muismaki’s

Voor de tests hadden de onderzoekers twee groepen muismaki’s. Een controlegroep en de groep die op dieet was. De groep die op dieet was, had beduidend minder last van ouderdomsziekten, zoals kanker en nieraandoeningen. Bovendien leken sommige delen van de hersenen immuun te zijn voor deze ziektes. Terwijl de controlegroep juist aan meer celverlies leed dan normaal. Geen van de factoren leek echter de cognitieve en motorische functies van de beide groepen te beïnvloeden.

Het Franse wetenschapsinstituut CNRS vindt het onderzoek echter omstreden, aangezien het alleen op dieren is getest en niet op mensen. Toch zijn dergelijke resultaten ook waargenomen bij apen, muizen, vliegen en wormen.

Bron: Communications Biology, 2018 DOI: 10.1038/s42003-018-0024-8