23-07-2008

Kanker : de vroegste alarmsignalen

Wat zijn de vroegste tekenen dat je wellicht kanker hebt? Kanker blijkt moeilijker te herkennen dan je zou denken. Bepaalde veelgebruikte alarmsignalen, zoals anaal bloedverlies, zijn vaak helemaal geen tekenen van kanker, zo blijkt uit een nieuw onderzoek.
Knobbeltjes in de borst is waarschijnlijk het meest gepubliceerde vroege alarmsignaal voor vrouwen die hun borsten onderzoeken. Maar gemiddeld is 85 procent van de knobbeltjes goedaardig en onder vrouwen die jonger zijn dan 55 jaar waarschijnlijk nog een hoger percentage, aangezien bij hen het borstweefsel nog regelmatig veranderingen ondergaat.
Bloed in de urine (hematurie) kan een teken zijn van kanker aan de urinewegen of geslachtsdelen. Dat is echter maar bij een fractie van de gevallen zo. Slechts 2 procent van de vrouwen en 5 procent van de mannen die geregeld bloed in de urine hebben, heeft kanker. Dat percentage stijgt tot 11 procent bij mannen ouder dan 70 jaar.
Bloed ophoesten (haemoptoe, uitspr hemopteu) betekent bij 6 tot 21 procent van de mensen dat ze longkanker hebben, i.e. als ze regelmatig bloed ophoesten. Ook in dit geval is het percentage bij mensen ouder dan 55 jaar hoger.
Problemen met slikken (dysfagie) kan veroorzaakt zijn door kanker van de nek of keel, maar dat is slechts in een miniem percentage van de gevallen zo. Tot 5 procent van de mannen met een slikprobleem kan kanker hebben, maar dat risico keldert naar 0,2 procent bij mensen jonger dan 45 jaar.
Anaal bloedverlies wordt gezien als een van de meest voorkomende alarmsignalen voor kanker. Maar dat is het niet. Van alle aannemelijke signalen heeft deze de kleinste associatie met kanker. Het gemiddelde risico – voor alle leeftijden – is slechts 2 procent1.
1BMJ, 2007; 334: 1013-1014
 

Uit dezelfde categorie

Verband tussen slaap en metabolisme

Wetenschappers bekeken metingen van slaapritme om de dieperliggende oorzaken van diabetes te achterhalen. Amerikaanse psychologen van de Universiteit van Berkeley onderzochten de invloed van de hersenen op het metabolisme tijdens de NREM-slaapfase. Ze stelden vast dat...

Tegenslagen veranderen de hersenen

Het meemaken van tegenslagen verandert blijvend het functioneren van de hersenen. Dit blijkt uit onderzoek van het Radboudumc. Tijdens het onderzoek werd zelfs een mogelijk voorspellende waarde ontdekt voor het ontwikkelen van psychiatrische aandoeningen....

Mindfulness training onderzocht

Een nieuwe studie van de Universiteit van Cambridge in het Verenigd Koninkrijk heeft de effectiviteit van op mindfulness gebaseerde interventies voor de behandeling van mensen die lijden aan psychische problemen onderzocht.1 Het aanbod aan interventies om...

Het laatste nieuws

Sneltest voor opsporing coeliakie

In Nederland heerst er onderdiagnostiek van coeliakie. Coeliakie is een auto-immuunziekte die de dunne darm beschadigd na het eten van gluten. Coeliakie ontwikkelt zich al vroeg in het leven en de symptomen lopen uiteen, waardoor het lastig te herkennen kan zijn....