Kanker heeft alles te maken met ons dieet

Volgens een omvangrijk onderzoek speelt erfelijkheid een minder grote rol bij de ontwikkeling van kanker dan onze voeding. Keer op keer blijken ons dieet, ons gewicht en onze leefstijl de genetica te overtroeven.
Het feit dat kanker niet zomaar ‘iets’ is wat ons overkomt omdat we toevallig pech met onze genen hebben, zou invloed moeten hebben op de manier waarop we de ziekte behandelen en op de preventieve adviezen die we geven, menen wetenschappers van de onderzoeksgroep MCC-Spain.
Zij zeggen dat het verband met genen minder belangrijk is dan ons dieet als het gaat om colorectale kanker. Daarbij spelen bekende risicofactoren (waaronder erfelijke) slechts bij de helft van de gevallen een rol. Dit geldt misschien ook voor andere kankersoorten.
De hoeveelheid rood vlees en groente die we eten heeft veel invloed op het risico op het ontwikkelen van colorectale kanker, aldus de onderzoekers, die dieet en leefstijl van ruim vierduizend mensen met kanker onderzochten.
Minder vlees en meer groente eten zou volgens hen weleens ons belangrijkste hulpmiddel kunnen zijn bij het verminderen van het risico op colorectale kanker.
Bron: Scientific Reports, op 24 februari 2017 online gezet