Kankerrisico blijvend verhoogd na medische bestraling

Medische bestraling – zoals voor een CT-scan of bestralingstherapie – is zó sterk, dat kinderen daarna hun hele leven een veel groter risico op kanker lopen. Volgens wetenschappelijke schattingen blijft dat risico na bestraling nog bijna 60 jaar verhoogd – en waarschijnlijk zijn die schattingen nog aan de lage kant.
In Amerika vinden ongeveer een miljoen CT-scans per jaar bij kinderen jonger dan 6 jaar plaats, meestal voor de diagnose van kanker. De scans zenden ioniserende straling uit, die kanker veroorzaakt, zo is bekend. Bij een onderzoek aan het University of Rochester Medical Centre in New York zijn 1303 mensen opgespoord die als klein kind ‘borstbestraling’ hadden gekregen in de periode 1926-1957. Deze kinderen waren behandeld voor een vergrote thymus (zwezerik), destijds beschouwd als een gezondheidsprobleem.
Bij enquêtering van deze mensen – en hun niet-behandelde broers/zussen – in de periode 2004-2008 bleek dat vijftig leden van de bestraalde groep schildklierkanker hadden gekregen, tegenover slechts dertien van hun broers en zussen1.
BRON: Radiat Res, 2010; 174: 753-762