Kans op complicaties voor vrouwen hoger met mannelijke chirurg

Voor vrouwelijke patiënten zijn de operatieresultaten meestal aanzienlijk beter wanneer hun chirurg ook vrouwelijk is, blijkt uit een Canadees onderzoek. Deze uitkomst is gebaseerd op meer dan 1,3 miljoen patiënten die tussen 2007 en 2019 een van de 21 meest voorkomende operaties in Ontario, Canada, hebben ondergaan.

Waarom dat zo is, weet nog niemand, maar door een nieuw model dat het geslacht van de chirurg, het geslacht van de patiënt en de uitkomsten van de operatie vergeleek, werd een impliciete vooringenomenheid ontdekt.

Wanneer een mannelijke chirurg een vrouwelijke patiënt behandelt, heeft die patiënt 16 procent meer kans op complicaties, 20 procent meer kans om langer in het ziekenhuis te blijven en 32 procent meer kans om te sterven dan wanneer een vrouwelijke chirurg haar behandelt. Bij mannen had het geslacht van de chirurg geen effect.

De onderzoekers suggereren dat vrouwelijke chirurgen wellicht meer naar hun patiënten luisteren, maar verder onderzoek is nodig om exact te bepalen welke factoren meespelen. Tot die tijd zullen mannelijke chirurgen moeten werken aan hun mogelijke vooringenomenheid en communicatieskills.

Bron: doi:10.1001/jamasurg.2021.6339