Katoenplant tegen hoofd-/halskanker

Het bestanddeel gossypol, een polyfenol uit de katoenplant (Gossypium), kan de effectiviteit van chemotherapie verhogen bij plaveiselcelcarcinomen van hoofd en hals, aldus een onderzoek van de Universiteit van Michigan in Ann Arbor.
Deze tumoren zijn vaak resistent tegen chemotherapie, zodat veel patiënten zich moeten laten opereren met alle moeilijke, levensveranderende bijwerkingen van dien.
In dit laboratoriumonderzoek wist gossypol 70-80 procent van de kanker-cellijnen te vernietigen die resistent waren geworden voor chemotherapie met het middel cisplatine. Het werkingsmechanisme berust op binding aan het eiwit Bcl-x(L), dat in kankercellen overproductie vertoont en dat apoptosis (celdood) kan tegengaan. Gossypol blokkeert de werking van dit eiwit, zodat de cellen gevoeliger worden voor de chemotherapie.
De conclusie van de onderzoekers luidt dat stoffen als gossypol, die het eiwit Bcl-x(L) aanpakken, de overlevingskans van mensen met hoofd-halstumoren kunnen verhogen en wellicht zelfs de noodzaak van een operatie kunnen voorkomen7.
7Mol Cancer Ther, 2005; 4: 1096-1104