Kies de juiste voeding bij antibioticagebruik

Soms is het nodig om antibioticum te gebruiken om een infectie te lijf te gaan. Echter, door het gebruik van antibioticum kunt u vervelende bijwerkingen ervaren, zoals maag- en darmklachten. Maar ook kan de lever beschadigen wanneer men overmatig antibioticum gebruikt. Het is daarom belangrijk om extra goed op uw eten te letten wanneer u gebruik maakt van antibioticum.

Het is niet heel vreemd dat er maag- en darmklachten ontstaan bij het gebruik van antibiotica. Antibiotica heeft namelijk een negatief effect op de darmflora. Niet alleen de bacteriën die ons ziek maken, worden dan gedood, maar ook de bacteriën de we juist nodig hebben. Wist u bijvoorbeeld dat het gebruik van een antibioticakuur de darmflora voor een jaar lang kan veranderen? Tevens kunt u resistent worden voor antibiotica, waardoor u weer een ander middel nodig heeft om de bacteriën te bestrijden.

Kies voor probioticum

Diarree is een veelgehoorde klacht bij het gebruik van antibiotica. Uit onderzoek blijkt dat probioticum wel eens de oplossing kan zijn. Probiotica zijn levende, gezonde bacteriën. Onderzoek laat zien dat het gebruik van probioticum, tijdens een antibioticakuur, het risico op diarree met ruim 50 procent laat afnemen. Dit positieve effect werd met name gezien bij het probioticum Lactobacilli en Saccharomyces. Omdat probioticum ook bacteriën zijn, kan de antibioticakuur deze ook doden. Neem daarom eerst het antibioticum en een paar uur later het probioticum.

Ga voor gefermenteerde producten

Naast probioticum kunnen gefermenteerde voedingsmiddelen ook helpen de darmflora te herstellen. Voorbeelden van gefermenteerde voedingsmiddelen zijn yoghurt, karnemelk, zuurkool, kimchi en kaas. Deze producten bevatten gezonde bacteriesoorten. Verschillende onderzoeken laten het positieve effect op de darmflora van deze producten zien. Ook kunnen deze producten na de antibioticakuur nog een gunstig effect hebben.

Zorg voor voldoende vezels na de kuur

Tijdens de kuur kunt u dus een en ander doen, maar ook na de kuur kunt u wat doen om de darmflora te herstellen, zoals het eten van voldoende vezels. Het menselijk lichaam kan vezels niet verteren, bacteriën kunnen dit wel. Dit proces stimuleert weer de groei van deze bacteriën, maar tevens zorgt een vezelrijke voeding voor een afname van de schadelijke bacteriën. Omdat vezelrijke producten de lediging van de maag kunnen vertragen, kan ook de opname van de medicijnen hierdoor vertraagd worden. Aangeraden wordt dan ook om na de antibioticakuur te kiezen voor vezelrijke producten, zoals groente, fruit, volkoren producten en peulvruchten.

Vermijd deze producten

Bepaalde voedingsmiddelen kunt u beter overslaan tijdens en na een antibioticakuur. Zo kunnen producten met grapefruit schadelijk zijn in combinatie met bepaalde medicatie, zoals antibiotica. Het gevolg hiervan is dat medicijnen niet goed worden afgebroken, wat schadelijk kan zijn voor de gezondheid. Tevens worden producten verrijkt met een hoge dosis calcium afgeraden. Deze producten kunnen namelijk de opname van bepaalde soorten antibiotica verminderen.

Bron: aHealthylife.nl