Kies om deze reden voor periodiek vasten

In een land waar we geen schaarste kennen, is het misschien een beetje gek om te kiezen voor periodiek vasten. Toch blijkt dit positieve effecten op de gezondheid te hebben.

Periodiek vasten wordt ook wel intermittent fasting genoemd. Bepaalde periodes mag je eten en bepaalde periodes ben je aan het vasten en mag je dus niet eten. Je kiest er bij periodiek vasten dus voor om een bepaalde periode te vasten, zo kun je bijvoorbeeld tussen 12 uur en 18 uur eten en de rest van de dag vasten.

Vroeger deden we het ook

Eigenlijk is het niets nieuws, want vroeger deden we niet anders. Vroeger moest er namelijk gejaagd worden om te kunnen eten. Er was niet altijd voldoende voeding beschikbaar en dus waren er periodes dat de mens moest vasten. Niet alleen mensen doen het, maar dieren in het wild ook.

In ketose

Wanneer het lichaam lange tijd niks eet (12-36 uur) gaat het in ketose. In dit geval gaat het lichaam vetten gebruiken om als energiebron te gebruiken, omdat de voorraad glucose uitgeput is. Wanneer er sprake is van overgewicht en diabetes duurt deze overgang wat langer. Vervolgens worden uit vetzuren ketonen gevormd. Het zou gezond zijn om af en toe even over te schakelen, ook omdat ketonen een ‘schonere’ energiebron zijn dan glucose. Ketonen produceren namelijk minder afvalstoffen die vervolgens cellen kunnen beschadigen.

Hogere levensverwachting

Maar naast dat ketonen een ‘schonere’ bron van energie zijn, heeft het vasten nog andere voordelen. Zo zou het mogelijk veroudering vertragen en verbetert de insulinegevoeligheid. Ook de bloeddruk zou lager worden, de cardiovasculaire gezondheid zou verbeteren en het gewicht zou afnemen. Dit laatste zou vergelijkbaar zijn met wanneer voor een caloriebeperkt dieet gekozen zou worden, echter heeft periodiek vasten nog meer gezondheidseffecten in vergelijking met een caloriebeperkt dieet.

Om de dag

In het onderzoek is om de dag gevast. Hierbij werd op de dag dat gevast werd maximaal vijfentwintig procent van de energiebehoefte gegeten. Op de dagen dat er niet gevast werd, waren er geen calorierestricties. Wel werd meestal een gezonde voeding geadviseerd.

Bron: Obesity (Silver Spring). 2018 Feb;26(2):254-268.