Kies voortaan voor oude knoflook in plaats van verse

Scientific Reports meldt dat je beter gebruik kunt maken van oude in plaats van verse knoflook. Door te kiezen voor oude knoflook zou u namelijk nog meer profiteren van de gezondheidsvoordelen die knoflook met zich meebrengt.

Knoflook is niet alleen een smaakmaker, het is ook goed voor de gezondheid. Zo versterkt deze plant het immuunsysteem, is het goed voor hart- en bloedvaten en beschikt de plant over antioxidant en antibacteriële kwaliteiten. Maar kies om te profiteren van deze gezondheidsvoordelen vooral voor de oude variant. Oude knoflook remt namelijk glycatie.

Glycatie

Glycatie ontstaat wanneer suikermoleculen, die via de darmen worden opgenomen in ons bloed, gaan hechten aan eiwitten waaruit ons lichaam is opgebouwd. Het gevolg hiervan is dat er versuikerde eiwitten ontstaan, dit worden ook wel advanced glycation endproducts (AGE’s) genoemd. De eiwitten verharden, verkleuren en vervormen. Dit kan voor bijvoorbeeld diabetes mellitus zorgen, maar ook voor een versnelling van de veroudering van de huid, zoals rimpels en verzakking van de huid. Wanneer sprake is van chronische hyperglycemie, kan dit ook voor een toegenomen eiwit glycatie leiden waardoor AGE’s gevormd worden.

Anti-glycatiemiddel

De voordelen van knoflook hangen af van de bodem, bewerking en bereiding. Hoe ouder knoflook is, hoe minder heftig de geur is. Ook verliest knoflook met de tijd het bestanddeel allicine. De hoeveelheid antioxidanten neemt echter wel toe. Knoflook wordt ook wel gezien als anti-glycatiemiddel en tevens als antioxidant. Het blijkt echter dat oude knoflook hier beter toe in staat is dan verse knoflook. Zo blijkt uit onderzoek dat oudere knoflook de AGE’s met 56,4 procent remt. Bij verse knoflook is dit 33,5 procent. Ook van groene- en loubuma thee wordt gezegd dat ze de AGE formatie kunnen remmen.

Bron: Sci Rep. 2017; 7: 39613.