Kilo?s eraf met veganistisch dieet

Met welk dieet valt u het snelst af? Als u alle vlees- en zuivelproducten schrapt – en een veganistisch dieet volgt – dan raakt u uw extra kilo’s sneller kwijt dan op welke andere manier ook. Dat zeggen onderzoekers van de Universiteit van South Carolina, die dit dieet hebben vergeleken met vier andere diëten.
Het is niet alleen de beste manier om snel af te vallen, maar levert ook de meeste gezondheidsvoordelen op, waaronder een lagere body mass index (BMI) en een lager gehalte aan vet en verzadigde vetzuren in het lichaam. De crux zit hem in het weglaten van alle dierlijke producten uit de voeding, dus ook melk en zuivelproducten.
De onderzoekers vergeleken een veganistisch dieet met een vegetarisch dieet, waarbij wel dierlijke producten zoals melk en zuivel zijn toegestaan; een omnivoor dieet, waarbij je alles mag eten; een semivegetarisch dieet, waarbij af en toe vlees wordt gegeten; en een pescotarisch dieet, dat geen vlees maar wel vis toestaat.
Toen het onderzoek na zes maanden was afgelopen, waren de veganisten gemiddeld 7,5 kilo afgevallen. Dat was 4,3 procent meer dan bij elk van de andere diëten.
Volgens de onderzoekers wijzen hun bevindingen er ook op dat je niet dikker wordt van koolhydraten. Als je pasta, rijst en andere granen eet, kun je toch afvallen – zolang je alle dierlijke producten maar mijdt, zeggen ze.
Bron: Nutrition, 2014; doi: 10.1016/j.nut.2014.09.002