Kinkhoestvaccin in verband gebracht met eczeem en astma

Ongeveer een kwart van de jonge kinderen lijdt aan een atopische ziekte, zoals eczeem, astma of een voedselallergie, en onderzoekers vermoeden dat de kinkhoestcomponent van het DKTP-vaccin daarvoor verantwoordelijk is.

De prevalentie van deze aandoeningen is in de afgelopen 20 jaar gestegen en deze trend valt samen met de introductie van een nieuwe variant van de DKTP-prik: het acellulaire kinkhoestvaccin in plaats van het heelcelkinkhoestvaccin.

In Australië, waar het onderzoeksteam is gevestigd, begon de overstap in 1997 en rond dezelfde tijd was er een piek in het aantal baby’s dat opgenomen moest worden voor ernstige (anafylactische) allergische reacties op voedsel.

Meldingen

De onderzoekers van het Wesfarmers Centrum voor Vaccins & Infectieziekten in Perth, zeggen dat één allergiekliniek een twaalfvoudige toename van gevallen meldde, en de incidentie van een fatale anafylactische shock als gevolg van voedselallergieën steeg tussen 1997 tot 2013 met 10 procent per jaar. Volgens huidige schattingen is ongeveer 18 procent van de kinderen overgevoelig voor voedsel, en heeft 26 procent last van allergisch eczeem.
Soortgelijke stijgingen werden gemeld in de VS en het Verenigd Koninkrijk rond de tijd dat het nieuwe acellulaire vaccin in die landen werd geïntroduceerd.

De onderzoekers werken samen met klinieken in heel Australië om de gezondheidstoestand te vergelijken van baby’s die werden geboren tussen 1997 en 1999 en die ofwel het heelcelkinkhoestvaccin ofwel het acellulaire vaccin kregen. Hun doel is om verschillen te ontdekken tussen diegenen die een voedselallergie ontwikkelden en diegenen die dat niet deden.

Bron: BMJ Open. 2018 Jan 31;8(1):e020232.