Klein beetje te veel paracetamol kan al fataal zijn

Paracetamol is een van de populairste pijnstillers ter wereld. Toch blijkt het helaas zelfs fataal te kunnen zijn, reeds na enkele dagen waarin je een klein aantal pillen meer neemt dan de aanbevolen dosering.

Hoewel artsen al lang weten dat paracetamol acuut leverfalen kan veroorzaken, hebben wetenschappers aan de universiteit van Edinburgh nu ontdekt dat het ook multi-orgaanfalen kan geven en tot de dood kan leiden. De schade kan al ontstaan door maar een paar tabletten te veel te nemen gedurende enkele dagen tot een week, zo bleek. Zo’n ‘geleidelijke overdosering’ wordt al gauw opgebouwd, zeggen de onderzoekers, met name onder mensen met chronische pijn. Vaak wordt het door artsen echter over het hoofd gezien. Zelfs met een bloedtest zijn geen tekenen van schade te detecteren. Een geleidelijke overdosering, die in de loop van dagen, weken of maanden kan ontstaan, is vaak gevaarlijker dan een plotselinge grote overdosis.

Paracetamol wordt sinds de vijftiger jaren gebruikt en onder verschillende namen verkocht. De bekendste zijn Panadol en Sinaspril (kinderparacetamol).

bron: Br J Clin Pharmacol, 2011; 71: 273-282