Knoflook in strijd tegen chronische infecties

Uit onderzoek, gedaan aan de Universiteit van Kopenhagen, blijkt dat knoflook meer is dan alleen een smaakmaker. In knoflook zou zich namelijk een actieve zwavelhoudende verbinding bevinden. Deze verbinding is erg belangrijk voor mensen met een chronische infectie. De zwavelhoudende verbinding die is gevonden in knoflook kan gebruikt worden robuuste bacteriën te bestrijden bij mensen met een chronische infectie.

Knoflookgeneesmiddel

De verbinding in knoflook is in staat belangrijke componenten in de communicatiesystemen die zich in de bacterie bevinden te vernietigen. Dit geeft hoop voor de patiënten die anders een slecht vooruitzicht hadden, zoals patiënten met cystic fibrosis. Volgens Tim Holm Jakobsen, van de afdeling Immunologie en Microbiologie van het Costerton Biofilm Centre, is er nu voldoende kennis om een knoflookgeneesmiddel verder te ontwikkelen en dit middel te testen.

Bacteriën remmen

In 2005 werd al aangetoond dat knoflookextract bacteriën kan remmen. Professor Michael Givskov richt zich sindsdien op het effect dat knoflook kan hebben op bacteriën. Deze studie is dan ook een nieuwe toevoeging van een onderzoeksgroep. In 2012 werd aangetoond dat de zwavelhoudende verbinding in knoflook het bacterieremmende effect veroorzaakt.

Twee soorten bacteriën tegengaan met één middel

In het onderzoek zijn twee soorten bacteriën bestudeerd, Staphylococcus aureus en Pseudomonas aeruginosa. Deze bacteriën zijn geen familie van elkaar waardoor normaal gesproken elke bacteriesoort een andere methode nodig heeft om deze te bestrijden. Echter blijkt dit knoflookmengsel beide bacteriën te kunnen bestrijden. In combinatie met antibiotica zou het dan mogelijk een effectief medicijn kunnen zijn, aldus Tim Holm Jakobsen. Het knoflookmengsel verzwakt de bacterie en vervolgens kunnen zowel de antibiotica als het eigen immuunsysteem er voor zorgen dat de infectie wordt verwijderd door de bacteriën direct aan te vallen.

Bron: Sci Rep. 2017 Aug 29;7(1):9857.