Knoflookextract maakt bloedvaten schoon

Knoflookextract kan de bloedvaten ontdoen van plaque: de opeenhoping van vetachtige stoffen op de binnenwand van de slagaders. De plaque is vaak de voorloper van een hartinfarct. Knoflook vertraagt de aangroei van ‘zachte’ (dat wil zeggen: niet-verkalkte) plaque tot 80 procent en vermindert de hoeveelheid vetafzetting in de bloedvaten, blijkt uit nieuw onderzoek.
Het knoflooksupplement dat in vier verschillende studies getest werd, was gerijpt knoflookextract (aged garlic extract of AGE) en de onderzoekers zijn ervan overtuigd dat het ‘de voortgang van atherosclerose (aderverkalking) kan vertragen en de eerste stadia van hart- en vaatziekten kan terugdraaien’, aldus Matthew Budoff van het Biomedische Onderzoeksinstituut in Los Angeles.
Een dagelijkse dosis van 2400 mg van het supplement lijkt veel symptomen van een vroeg stadium van hartziekte een halt toe te roepen, zeggen de onderzoekers. Ze testten het middel op een groep van 55 patiënten tussen de 40 en 75 jaar oud. De deelnemers leden aan het metaboolsyndroom, dat gekenmerkt wordt door obesitas, hoge bloeddruk en hartziekte.
Aan het begin van de één jaar durende studie werd de hoeveelheid plaque in hun kransslagaders gemeten, en na een jaar gebeurde dat opnieuw.
Bron: Journal of nutrition, 2016; doi: 10.3945/jn.114.202333