Koffie drink je heet

We kennen veel methoden om koffie te zetten: met het ordinaire koffiezetapparaat, de percolator of de cafetière. Maar tegenwoordig is er ook een nieuwer fenomeen: de cold brew methode. Maar is deze manier van zetten even gezond?

Bij cold brew wordt gemalen koffie een etmaal geweekt in koud water zodat alle gezonde stofjes, zoals antioxidanten, tot hun recht komen. Het waren Niny Rao en Megan Fuller, scheikundedocenten aan de Amerikaanse Jefferson University, die zich afvroegen of de koude manier van koffie wel echt zo gezond is in vergelijking met de traditionele manier van zetten met heet water. Hun bevindingen werden gepubliceerd in het wetenschapstijdschrift Nature.

Antioxidanten

Koffie bevat veel antioxidanten. Als je het in bescheiden hoeveelheden drinkt kan koffie heel gezond zijn. Wanneer het daarbij heet gezet wordt, is de activiteit van de antioxidanten bovendien hoger, aldus Fuller. De onderzoekers keken hiervoor naar de zuurgraad van de koffie, aanwezige zuren en de antioxiderende werking van licht tot medium gebrande, voorgemalen filterkoffie van producenten uit Brazilië, Ethiopië, Colombia, Myanmar en Mexico.

Na het onderzoek bleek dat verhitte koffie hogere concentraties zuren bevatte en een hogere antioxidantenactiviteit had in tegenstelling tot koud gezette koffie. De hogere zuurgraad in de heet gezette koffie verklaart wellicht, waarom een hogere activiteit van antioxidanten is waargenomen, aldus de onderzoekers.

Bron: Sci Rep. 2018 Oct 30;8(1):16030.