Komt het door de operatie of door het placebo-effect?

Veel chirurgische ingrepen zijn riskant en overbodig, en de verbetering die de patiënt achteraf ervaart, lijkt te danken te zijn aan zijn verwachtingen. Dat zegt een vooraanstaand chirurg.

Weinig onderzoek

Er zijn maar heel weinig vergelijkingsonderzoeken gedaan tussen chirurgische ingrepen en schijnoperaties of niet opereren, meestal uit ethische overwegingen. Toch kan zonder zo’n wetenschappelijk onderzoek niemand zeker weten of een operatie veilig, effectief of nodig is, zegt Andy Carr, orthopedisch chirurg in het ziekenhuis van de Oxford Universiteit.

Misschien zitten de voordelen van de operatie vooral in het hoofd van de patiënt: een verschijnsel dat we kennen als het placebo-effect. En die kans is nog groter bij electieve chirurgie: een operatie die geen haast heeft en vooraf gepland wordt. Daarbij zouden de voordelen weleens volledig te danken kunnen zijn aan het placebo-effect.

Dezelfde voordelen

Er zijn een paar klinische trials gedaan waaruit bleek dat patiënten na een daadwerkelijke chirurgische ingreep dezelfde voordelen meldden als na een schijnoperatie bij electieve chirurgie, zoals een knie-operatie bij artrose, het injecteren van botcement in ruggenwervels (vertebroplastiek) en het plaatsen van een maagballon.

‘Het beste is… om geen operaties te blijven uitvoeren waarvan we niet weten of er een sterk placebo-effect of volledig placebo-effect meespeelt, want dat betekent dat tientallen, honderden of duizenden patiënten onnodig een operatie ondergaan,’ zegt orthopedisch chirurg Andy Carr.

Bron: The Guardian