Kookoliën kunnen de bloeddruk verlagen

Koken met sesamolie en rijstolie is zeer goed voor een gezond hart. Ook zijn deze oliën bijna net zo effectief als geneesmiddel als het gaat om bloeddrukverlaging en een verbetering van de cholesterolgehalten.

De oliën bleken de bloeddruk bij mensen met hoge bloeddruk slechts een puntje minder te verlagen dan een van de belangrijkste bloeddrukverlagers uit de farmacotherapie, de calciumkanaalblokker nifedipine. Dat bleek bij een onderzoek met driehonderd mensen met matig verhoogde bloeddruk. Anders dan het geneesmiddel, bleken de oliën ook het gehalte ‘slecht’ cholesterol (LDL) in het bloed te verlagen en dat van ‘goed’ cholesterol (HDL) te verhogen.

Sesamolie en rijstolie bevatten weinig verzadigde vetzuren. Dat kan de reden zijn dat ze het cholesterolprofiel verbeteren, aldus de onderzoekers van het Fukuoka University Chikushi-ziekenhuis in Japan.

Bron: Proceedings of the American Heart Association High Blood Pressure Research 2012 Scientific Sessions, 18 september 2012, Washington DC (VS)