Koolhydraatarm dieet vermindert ontstekingen bij suikerpatiënt

Een dieet met weinig koolhydraten (suikers) kan ontstekingen verminderen, een probleem dat met veel ziekten samenhangt, zoals diabetes, reuma en hartproblemen.
De onderzoekers van de Universiteit van Linköping in Zweden vergeleken een koolhydraatarm dieet met een vetarm dieet bij patiënten met diabetes type 2. Bij een koolhydraatarm dieet eten mensen minder suikers en koolhydraatrijke voedingsmiddelen, zoals pasta, witbrood en bewerkte snacks als cake en koek. Na zes maanden bleek dit dieet beduidend minder ontstekingsmarkers in het bloed op te leveren: stoffen die op een ontsteking duiden.
Aan het onderzoek deden 61 patiënten mee met diabetes type 2 – suikerziekte die samenhangt met de leefstijl. De ene helft kreeg een koolhydraatarm dieet en de andere helft een vetarm dieet. Na zes maanden had alleen de koolhydraatarme groep minder ontstekingsmarkers in het bloed. Ook had deze groep lagere bloedsuikerwaarden en minder lipiden (vetten) in het bloed. Het gewichtsverlies was bij beide groepen ongeveer gelijk.
Bron: Annals of Medicine, 2014; 46 (3): 182-7