Koolhydraatarm? Vetarm? Beide diëten helpen om af te vallen

De dieetwereld lijkt verdeeld te zijn in een vetarm en een koolhydraatarm kamp, maar u kunt met beide diëten ongeveer evenveel afvallen, zo blijkt uit een recente studie.

De echte sleutel is wat u wel mag eten: eet geen suiker van witte bloem, maar eet in plaats daarvan zoveel groenten als mogelijk is, stellen onderzoekers van de Stanford University School of Medicine.

Zij onderzochten de twee diëten in een groep van 609 mannen en vrouwen tussen de 18 en 50 jaar die gedurende een jaar een van beide diëten volgden. In beide groepen kregen de deelnemers uitgelegd hoe ze gezonde keuzen konden maken: frisdrank kan dan wel vetarm zijn, maar het is niet gezond. En een avocado is een gezondere koolhydraatarme keuze dan spek, zegt onderzoekteamleider Christopher Garner.

Aan het eind van de studie was het gemiddeld gewichtsverlies in beide groepen 5,9 kg, hoewel er enorm veel verschillen waren tussen individuen: sommigen vielen 25 kg af, maar anderen kwamen tot wel 9 kg aan.

Zij die het meeste gewicht verloren, gingen op een andere manier met hun voeding om, aldus Gardner. Ze dachten veel meer na over wat ze aten. ‘Ik vind dat we het publiek verschuldigd zijn om een verstandiger advies te geven dan alleen maar ‘eet minder’ te zeggen,’ zo stelt hij.

Bron: JAMA, 2018; 319: 667–79