Koorts kan u beschermen tegen kanker

Koorts bestrijden is een van de eerste dingen die een arts probeert te doen. Een verhoogde lichaamstemperatuur kan ons echter op natuurlijke wijze beschermen tegen infecties en zelfs tumoren, zo is uit een recent onderzoek gebleken.

Hoe verder de lichaamstemperatuur uitstijgt boven ‘normaal’ (37°C), des te sneller het lichaam de natuurlijke afweer tegen tumoren, wonden en infecties versterkt.

Omgekeerd kan een lage lichaamstemperatuur van ongeveer 34°C – die vaak optreedt als we slapen – ontstekingsprocessen, zoals hartaandoeningen, veroorzaken. En dit zou kunnen verklaren waarom mensen die in ploegdiensten werken of frequent last hebben van jetlag of slapeloosheid meer kans hebben op het ontwikkelen van ontstekingsziekten.

Onze 24-uurs biologische klok is bestand tegen de natuurlijke temperatuurdaling tijdens onze slaap, maar het risico op ontstekingsziekten en kanker stijgt wanneer onze temperatuur gedurende langere tijd laag blijft.

Het effect van de lichaamstemperatuur op de gezondheid kan ook verklaren waarom verkoudheid- en griepepidemieën vaker voorkomen in de wintermaanden op het noordelijk halfrond, aldus de onderzoekers van de Engelse universiteiten van Warwick en Manchester.

Een verhoogde lichaamstemperatuur zorgt voor een kick-start voor de productie van een eiwit, A20 genaamd, dat het lichaam helpt beschermen tegen ontstekingsziekten en kanker. Zelfs kleine verhogingen van de lichaamstemperatuur bevorderen het immuunsysteem, stelden de onderzoekers vast.

Deze nieuwe resultaten komen overeen met de eerdere ontdekking dat mensen die in de afgelopen vijf jaar hoge koorts kregen, minder kans hebben om kanker te ontwikkelen.

Bron: Proc Natl Acad Sci U S A, 2018; 115: E5243–9