Kopje koffie met een scheutje microplastics

Misschien komt er meer binnen dan je dacht als je ‘s ochtends een kop afhaalkoffie drinkt. De papieren beker lekt mogelijk duizenden deeltjes microplastics.

Hoewel afhaalbekers van papier zijn gemaakt, bevatten ze vaak polyethyleen, een plasticsoort die op hete vloeistoffen reageert, waardoor in de eerste 15 minuten deeltjes ter grootte van 25.000 micron in de koffie terecht kunnen komen.

Andere onderzoekers hebben ontdekt dat de microplastics zich in menselijke organen kunnen nestelen en bijdragen aan het ontstaan van kanker.

Onderzoekers van het Instituut voor Technologie in India ontdekten dat drie van de vier geteste papieren bekertjes bekleed waren met een waterafstotend laagje dat voornamelijk bestaat uit polyethyleen, maar ook uit zware metalen.

Het laagje verslechterde snel wanneer hete vloeistof – ongeveer 90° C – in de beker werd gegoten. Binnen 15 minuten – de gemiddelde tijd die iemand nodig heeft om koffie te drinken – waren 25.000 deeltjes microplastic in het water terechtgekomen.

J Haz Mater, 2021; 404: 124118