Straatbeeld

Kraanwater wellicht boosdoener prostaatkanker

Als je een man bent, kun je beter geen kraanwater drinken: je kunt er prostaatkanker van krijgen. Dat komt door vervuiling van de drinkwaterleiding met restproducten van de anticonceptiepil. Die kunnen de trigger vormen voor deze kanker. Het blijkt dat wereldwijd de populaties met het hoogste gebruik van de anticonceptiepil ook de hoogste percentages prostaatkanker hebben, zo hebben onderzoekers van de universiteit van Toronto ontdekt.

Bij een analyse van gegevens uit vele landen in de wereld vonden zij een verband tussen pilgebruik en aantallen gevallen van prostaatkanker – inclusief sterfgevallen − ongeacht de welvarendheid van het land. In Europese landen was dit verband het duidelijkst.
De onderzoekers vermoeden dat de restproducten van oestrogeen – zogeheten endocrine disruptive compounds (EDC; hormoonverstorende stoffen) – in de voedselketen en waterleiding terechtkomen en deze vorm van kanker veroorzaken. Van EDC’s is bekend dat ze bepaalde vormen van kanker ‘voeden’, met name prostaattumoren.

De onderzoekers benadrukken dat een dergelijk verband in dit vroege stadium nog speculatief is, en nog definitief bewezen moet worden.

bron: BMJ Open, 2011; 1: e000311