Krachtig vaccin: een klap te veel?

De Amerikaanse geneesmiddelenautoriteiten hebben een nieuw krachtig vaccin toegelaten tegen DTP (difterie, tetanus en kinkhoest), hoewel dit vaccin volgens het Amerikaanse Vaccine Adverse Event Reporting-systeem tot nu toe de meeste bijwerkingen heeft.
Het middel zal op de markt gebracht worden door GlaxoSmithKline onder de naam Boostrix. Het is geïndiceerd als enkele dosering voor adolescenten van tien tot achttien jaar. In het huidige inentingsschema krijgen kinderen al drie tot vier doseringen van het DTP-vaccin, waardoor ze levenslang immuun zouden moeten zijn. Maar in feite blijkt uit onderzoek dat er veel kinkhoest voorkomt onder kinderen die wel gevaccineerd zijn. Daaruit blijkt op z’n minst dat de kinkhoestcomponent niet lang werkt. Hetzelfde lijkt te gelden voor difterie en tetanus.
De gemelde bijwerkingen van het vaccin zijn pijn, roodheid en zwelling van de injectieplaats, hoofdpijn, koorts en vermoeidheid korte tijd na de injectie. Maar in het onderzoek werd niet ingegaan op de meer controversiële bijwerkingen zoals anafylactische shock, hersenontsteking en plotseling overlijden2.
2 JAMA, 2005; 293: 3003-3011