Krachtige veertigers en vijftigers

Bent u ouder dan veertig en fanatiek in de weer met gewichten? Dan bent u goed bezig. Volgens onderzoek herstellen veertigers en vijftigers even snel van een krachttraining als twintigers.

Experiment

Amerikaanse onderzoekers voerden een experiment uit met 19 mannen: 9 mannen waren tussen 18 en 30 jaar oud en 10 mannen tussen 40 en 59 jaar. Alle mannen moesten één been intensief belasten door krachttraining. De onderzoekers hielden de deelnemers nauwlettend in de gaten, van vlak voor de training tot twee dagen erna.

Spierpijn

De dagen na de sessie hadden alle deelnemers minder kracht in hun getrainde been en ongeveer evenveel spierpijn. Ook in de markers voor spierschade in het bloed vonden de onderzoekers geen belangrijke verschillen tussen de jongere en oudere deelnemers. Geen reden dus om uzelf te matigen.

Toekomstige studies

Dit experiment was bescheiden van omvang, aldus de onderzoekers. In toekomstige studies kan de doelgroep worden uitgebreid naar alle leeftijden. In nieuw onderzoek is het bovendien goed volgens de onderzoekers, om krachtoefeningen te gebruiken waarbij de beweging over meerdere gewrichten loopt. Dat soort multi-jointoefeningen komt immers voor in de trainingsprogramma’s van de meeste recreatieve sporters, ongeacht leeftijd.

Bron: J Strength Cond Res. 2017 Dec;31(12):3454-62.