Krioelende bacteriën in gebruikte cosmetische producten

Deze maand vormt een mooie gelegenheid om weer eens uitgebreid een feestelijke make-up aan te brengen. Maar wanneer was de laatste keer dat u de gebruiksdatum van uw mascara controleerde? Of het borsteltje van uw poederdoos heeft gewassen? Wanneer u nooit of zelfs wanneer u een tijdje geleden moet antwoorden, dan is de kans groot dat u allerlei bacteriën op uw huid smeert.

Besmettingshaarden

Een nieuwe Engelse studie naar make-up laat zien dat in 90 procent van de gebruikte schoonheidsproducten het krioelt van de potentieel dodelijke microben zoals Staphylococcus aureus, Escherichia coli en Citrobacter freundii.

Biomedische wetenschappers onderzochten in totaal 467 producten: 96 lipsticks, 92 eyeliners, 93 mascara’s, 107 lipglossen en 79 zogeheten blendersponsjes. Zij vonden alarmerend hoge bacteriële besmettingsniveaus. Hoe hoger het watergehalte in het product, hoe groter de kans op verontreiniging.  Een speciale opmerking maakten de onderzoekers over de eivormige blendersponsjes waarmee onder meer foundation wordt aangebracht. Hierin bleek het hoogste percentage schimmels te zitten.

Vragenlijst

Het team probeerde met behulp van een vragenlijst ook achter de make-upgewoonten van de gebruikers te komen. Hieruit bleek dat gebruikers inderdaad niet goed met schoonheidsproducten omgaan. Vrijwel alle (93%) respondenten gaven toe dat ze bijvoorbeeld nooit hun blendersponsjes wassen en 64,4 % zei zelfs dat ze een sponsje op de grond hadden laten vallen het daarna toch bleven gebruiken.

Voorlichting

De onderzoekers vinden dat cosmeticabedrijven en regelgevende instanties meer zouden kunnen en moeten doen om klanten te waarschuwen voor een veilig gebruik van make-up. Zij maken zich vooral zorgen over de schadelijke variant van E. coli, een darmbacterie die diarree kan veroorzaken. Dus controleer voor het kerstdiner vooral of de houdbaarheidsdatum van uw make-up niet is verstreken en maak met een warm sopje even al uw ‘gereedschap’ schoon.

Bron: J Appl Microbiol. 2019 Oct 9