21-10-2018

Kruid van de week: Althaea Officinalis

Vandaag de dag neemt in het Westen de interesse in de medicinale plant weer toe. Acht weken lang brengen we een medicinale plant en zijn geneeskracht onder de aandacht. We beginnen met de Althaea Officinalis, ook wel Echte heemst.

Er komen zo’n vierhonderdduizend aardplanten voor op de wereld. Hiervan hebben 35.500 soorten een medicinale werking. Voor de twintigste eeuw waren medicinale planten de belangrijkste leveranciers van geneesmiddelen in de westerse geneeskunde. De eerste plant die we bespreken maakt er gelijk een feestje van. In het Engels wordt hij namelijk marshmallow genoemd. En dat is niet zo gek, want van oorsprong werden de zoete spekjes bereid uit heemstwortels.

Keelpastilles

Vroeger werd gedacht dat heemst de longen prikkelde waardoor slijm loskwam. Pastilles bereidt uit heemst werden dan ook voorgeschreven tegen astma, bronchitis, heesheid, hoest en verkoudheid. In het oude Egypte werden de wortels gebruikt als ingrediënt voor hoest- en keelpastilles.

Heemstwortels bevatten een kleverige, gomachtige stof. Hierdoor kunnen tot poeder vermalen wortels water aan zich binden en gemakkelijk gemengd worden met andere tot poeder vermalen kruiden. Met dit goedje kunnen pastilles worden gemaakt. Een heemstpastille vormt een laagje rondom ontstoken slijmvlies en brengt zo verlichting.

Ontstekingsremmer

Heemst wordt medicinaal niet alleen gebruikt tegen kriebels in de keel, maar ook tegen urineweginfecties. Ook brengt heemst een beschermend laagje aan bij ontstekingen in het spijsverteringskanaal. Daar zorgt het voor een gunstig klimaat voor goede bacteriën. Kompressen, gemaakt van de bladeren en wortels van de plant, worden gebruikt als trekzalf en ontstekingsremmer.

Heemst in de tuin

Heemst herkennen we aan de lichtroze bloemen die laat in de zomer verschijnen op stengels van de plant. De stengels kunnen wel zo’n anderhalve meter hoog worden. Heemst doet het goed in een moerasachtige omgeving. De plant groeit ook in drogere kustgebieden. Een zonnige plek heeft de voorkeur. Heemstwortels kunnen na de bloei, in het tweede groeijaar worden geoogst.

Botanisch Handboek Medicinale Planten van Monique Simmonds, Melanie-Jayne Howes en Jason Irving, KNNV Uitgeverij, ISBN 97890950116633

Uit dezelfde categorie

Kruiden & kwaaltjes: Verkoudheid

Kwaaltjes, klachten en ziekten worden al sinds mensheugenis behandeld met geneeskrachtige kruiden en planten. Vanaf het ontstaan van de synthetische geneesmiddelenindustrie is dit niet meer vanzelfsprekend. Toch blijft die eeuwenoude kennis relevant voor de...

Het laatste nieuws

Lekker en ook gezond: De gigantische antikankersalade

Toen de 26-jarige Chris Wark van zijn artsen te horen kreeg dat hij een jaar chemo nodig had, besloot hij zijn dieet op te schonen. Dit recept voor zijn ‘gigantische antikankersalade’ is een van de maaltijden die hij voortaan wel at.  Ingrediënten: Bladgroenten (bijv....