Kruid van de week: Oenothera biennis

Vandaag de dag neemt in het Westen de interesse in de medicinale plant toe. Acht weken lang brengen we een medicinale plant en zijn geneeskracht onder de aandacht. Deze week wordt het rijtje aangevuld door de Oenothera biennis, ook wel middelste teunisbloem. Een interessante plant voor vrouwen.

Er komen zo’n vierhonderdduizend aardplanten voor op de wereld. Hiervan hebben 35.500 soorten een medicinale werking. Voor de twintigste eeuw waren medicinale planten de belangrijkste leveranciers van geneesmiddelen in de westerse geneeskunde. De middelste teunisbloem is hier een van. De plant komt oorspronkelijk uit Noord-Amerika, maar groeit inmiddels in vele landen. Het is een tweejarige plant met geurende, felgele bloemen die ’s avonds opengaan.

Traditionele toepassing

Van de teunisbloem wordt de hele plant gebruikt. Ook de olie uit de zaden is waardevol. Traditioneel werden preparaten uit de hele plant of soms ook alleen de bladeren gebruikt om slaap te bevorderen en te helpen bij pijn, astma, hoest en maag- en darmklachten. De bladeren van de plant werden ook gebruikt als remedie voor vrouwelijke klachten en om de menstruatie te reguleren. Daarnaast werden teunisbloemkompressen aangebracht op wonden en kneuzingen.

Waardevolle olie

De olie uit de zaden van de teunisbloem staat in de belangstelling als geneesmiddel voor allerlei gezondheidsproblemen. De olie bevat vooral het vetzuur gamma-linoleenzuur en wordt zoal gebruikt tegen eczeem en het premenstrueel syndroom. Ook wordt het veel verwerkt in huidverzorgende cosmetica.

Verder is de olie onderzocht als geneesmiddel voor multiple sclerose, zenuwbeschadiging als gevolg van suikerziekte, reumatische artritis, hartziekten en dementie. Onderzoeksresultaten naar teunisbloemolie zijn veelbelovend, maar nog niet voldoende; er zijn meer gegevens nodig om de toepassingen van de middelste teunisbloem te bevestigen.

Botanisch Handboek Medicinale Planten van Monique Simmonds, Melanie-Jayne Howes en Jason Irving, KNNV Uitgeverij, ISBN 97890950116633