Kruid van de week: Urtica dioica

Vandaag de dag neemt in het Westen de interesse in de medicinale plant toe. Acht weken lang brengen we een medicinale plant en zijn geneeskracht onder de aandacht. Het zevende kruid uit de reeks dat we onder de aandacht brengen is de urtica dioica, ook wel de grote brandnetel.

Er komen zo’n vierhonderdduizend aardplanten voor op de wereld. Hiervan hebben 35.500 soorten een medicinale werking. Voor de twintigste eeuw waren medicinale planten de belangrijkste leveranciers van geneesmiddelen in de westerse geneeskunde. Een plant waar we liever niet aankomen is de brandnetel. Toch was de plant erg geliefd bij Romeinse soldaten. Vooral soldaten die naar het koude noorden werden gestuurd. Zij prikten zich opzettelijk met brandnetels. Op deze manier stimuleerden ze hun bloedsomloop en hadden zo minder te lijden van de kou. Ook tegenwoordig wordt de plant nog op een soortgelijke manier gebruikt door mensen met artritis. Zij prikken zichzelf met brandnetels om de pijn te verminderen. Het op deze manier gebruiken van een plant wordt ook wel afleidingsmiddel of contra-irritans genoemd.

Traditionele toepassing

Hoe tegenstrijdig het ook klinkt, werkt de brandnetel bij inwendig gebruik juist als ontstekingsremmer bij allergieën. Een thee getrokken van brandnetel, vlierbloesem en weegbree werd traditioneel gebruikt als middel tegen hooikoorts. Kruidengenezers raden het gebruik van brandnetel ook aan bij astma en eczeem. Ook werd de plant traditioneel gebruikt tegen jicht en om de bloedsuikerspiegel op peil te houden.

De Romeinse dichter Ovidius noemde de brandnetel als een van de ingrediënten van een afrodisiacum. Dit komt waarschijnlijk omdat de bladeren van de plant goed zijn voor de algehele gezondheid door de vitamines A, B, C en F en mineralen als magnesium, calcium en ijzer.

Brandnetel in de tuin

De plant groeit snel in vruchtbare, vochtige grond. Wanneer brandnetels in een bak worden gekweekt, kan voorkomen worden dat de plant zich niet door de hele tuin verspreidt. Oogst de plant voor de bloei en pluk alleen de bovenste vier tot zes bladeren. Als de bladeren geplukt worden als de plant in bloei staat, kunnen ze prikkelend werken op de darmen.

Botanisch Handboek Medicinale Planten van Monique Simmonds, Melanie-Jayne Howes en Jason Irving, KNNV Uitgeverij, ISBN 97890950116633