Kruid van de week: Verbena officinalis

Vandaag de dag neemt in het Westen de interesse in de medicinale plant toe. Acht weken lang brengen we een medicinale plant en zijn geneeskracht onder de aandacht. Aan het plantje IJzerhard de eer om de reeks af te sluiten.

Er komen zo’n vierhonderdduizend aardplanten voor op de wereld. Hiervan hebben 35.500 soorten een medicinale werking. Voor de twintigste eeuw waren medicinale planten de belangrijkste leveranciers van geneesmiddelen in de westerse geneeskunde. Verbena officinalis, ofwel IJzerhard werd door de druïden gezien als een heilig kruid. Zij gebruikten de plant bij magische rituelen en in liefdesrankjes.

Traditionele toepassing

Naast de associatie met hekserij en tovenarij, werd IJzerhard in de volksgeneeskunde gebruikt bij uiteenlopende kwaaltjes en ziekten. Bijvoorbeeld bij reuma of om de productie van moedermelk te bevorderen. Daarnaast werd het ook gebruikt tegen melancholie, spanningen, angstgevoelens, hoofdpijn en toevallen. Ook tijdens de griep en koude maanden deed IJzerhard zijn dienst. Zo zou het herstel na koorts bevorderen en werd het ingenomen tegen hoest en verkoudheid. Het kruid werd daarbij niet alleen inwendig gebruikt, schaafwonden, beten en brandwonden werden er ook mee behandeld.

Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat ijzerkruidpreparaten en sommige bestanddelen van de plant een ontstekingsremmende werking hebben. Ook beïnvloedt het de werking van sommige hormonen, vandaar dat het plantje traditioneel waarschijnlijk werd gebruikt voor de productie van moedermelk. Overige onderzoeken wijzen uit dat het kruid verdovende eigenschappen heeft, de zenuwcellen beschermt en mogelijk ook geen immuunsysteem ondersteunt.

IJzerhard in de tuin

IJzerhard is een rechtstandige, vaste plant met witte, roze of lichtpaarse bloemen. De plant groeit in gematigde klimaatzones en is vaak te vinden in hagen en op braakliggend terrein. Alle bovengrondse delen van de plant worden gebruikt.

Botanisch Handboek Medicinale Planten van Monique Simmonds, Melanie-Jayne Howes en Jason Irving, KNNV Uitgeverij, ISBN 97890950116633