Kruiden tegen hoge bloeddruk

Een hoge bloeddruk kan schade veroorzaken aan hart, vaten en organen zoals ogen en nieren. Vaak is de precieze oorzaak van een hoge bloeddruk niet bekend, al weten we dat een gezonde voeding en leefstijl de kans op problemen kan verlagen. Het gebruik van verschillende (keuken)kruiden zou tevens zinvol kunnen zijn.

Marokkaanse wetenschappers hebben in de literatuur de effectiviteit van kruiden op het verlagen van de bloeddruk bekeken. Een aantal kruiden wordt wereldwijd veel toegepast bij deze aandoening, namelijk knoflook, selderij, zwarte komijn en ginseng. De planten kunnen zowel een ontspannende werking hebben op de bloedvaten, als de nierfunctie stimuleren waardoor je meer gaat plassen. Dergelijke effecten vinden we ook terug in reguliere bloeddrukmedicatie.

Als je een hoge bloeddruk hebt, dan is het onverstandig deze zelfstandig te behandelen. Je kunt beter samen met een arts of therapeut kijken welke behandeling voor jou veilig en verantwoord is. Ter preventie van een hoge bloeddruk kan het mogelijk zinvol zijn om de genoemde planten aan een gezonde voeding toe te voegen.

Gezond voedingspatroon met kruiden
Onderzoek laat zien dat het Dietary Approaches to Stop Hypertension (DASH-) dieet wellicht de kans op een hoge bloeddruk, hart- en vaatziekten, beroerte en diabetes type 2 verkleint. Dit voedingspatroon is rijk aan kalium, calcium, magnesium, vezels en eiwitten. Deze voedingsstoffen worden voornamelijk gehaald uit groente, fruit, volkoren granen, noten, peulvruchten, plantaardige olie en een beetje zuivel. Het voedingspatroon is arm aan verzadigd vet, zout en geraffineerde suiker. De maaltijden op basis van het DASH-dieet zouden aangevuld kunnen worden met het rijkelijk gebruiken van knoflook, selderij en zwarte komijn. Echte smaakmakers op je bord.

Bron: Endocr Metab Immune Disord Drug Targets 2019 Dec