Kruidenthee vermindert PMS-symptomen

Kruidenthee smaakt niet alleen lekker, maar heeft ook belangrijke gezondheidsvoordelen, vooral voor vrouwen.

Onderzoek naar drie soorten kruidenthee wees uit dat ze vrouwen helpen om beter te slapen na een bevalling, door vermindering van PMS (premenstrueel syndroom), pijn, stress en angst. De thee helpt ook bij het reguleren van de stofwisseling, waardoor het risico op diabetes type 2 afneemt. Mannen met artrose hadden ook minder pijn na het drinken van de thee.

Onderzoeker Gill Jenkins beoordeelde negen onderzoeken naar de gezondheidsvoordelen van kamille-, rozenbottel- en groene muntthee. Kamille was het effectiefst; het hielp vrouwen beter te slapen na een bevalling; het verlichtte ook de symptomen van PMS en verminderde menstruatiepijn, stress en angst. In een ander onderzoek, onder mannen en vrouwen, verbeterde de thee de stofwisseling, waaronder de glucose- en insulinehuishouding.

Rozenbottel verlichtte ook menstruatiepijn en groene muntthee verbeterde de hormonale controle. Kruizemunt hielp bij zowel mannen als vrouwen tegen pijn en stijfheid door artrose.
De studie werd gesponsord door het Tea Advisory Panel, een groep experts die onafhankelijke informatie wil geven over de gezondheidsvoordelen van thee.

Bron: J Nurs Women’s Health, 2022; 6: 178. DOI: 10.29011/2577-1450.100078