Kunnen we op deze manier ontstekingsziekten te lijf gaan?

Wat nou als symptomen en de ernst van bepaalde ontstekingsziekten gerelateerd zijn aan het tijdstip van de dag? Onderzoekers van Inserm, Institut Pasteur de Lille en de Université de Lille wilden hier meer van weten nadat zij zagen dat de ernst en sterfte geassocieerd met fulminante hepatitis (acuut hepatitisch falen) afhankelijk is van het tijdstip op de dag waarop de ziekte was veroorzaakt.

Het onderzoek werd uitgevoerd op zowel menselijke cellen als muizen. Gezien werd dat de ontstekingsremmende actie van een biologische-klokeiwit het ontstaan van fulminante hepatitis mogelijk kan voorkomen. Dit zou kunnen door symptomen te verlichten en de overlevingskans te vergroten.

Binnen 24 uur een levertransplantatie

Fulminante hepatitis wordt vaak veroorzaakt door een overdosis aan bepaalde medicijnen met acetaminophen. Ophoping hiervan kan stress op celniveau veroorzaken. Het gevolg hiervan is dat er een abnormale immuunsysteemreactie optreedt. Ontstekingen treden op en de levercellen en lever worden vernietigd. Ook kunnen bloedstollingsaandoeningen en onherstelbare hersenschade optreden.
Een specifieke behandeling voor fulminante hepatitis is er niet. De enige mogelijkheid zou zijn om binnen 24 uur nadat de symptomen zijn ontstaan een levertransplantatie te ondergaan. De onderzoekers richten zich nu op de onderliggende mechanismen van de ontsteking voor het opsporen van mogelijke behandelmethodes.

Het biologische-klokproteïne Rev-erbalfa

De onderzoekers onderzochten een biologische-klokproteïne genaamd Rev-erbalfa en de mogelijke rol die dit eiwit heeft bij de regulering van ontsteking bij fulminante hepatitis. Het is een eiwit dat zich met name richt op vetweefsel, lever-, skeletspier- en hersencellen. Het eiwit speelt een belangrijke rol in zowel de ontwikkeling als regulering van circadiaanse ritmes hiervan, dit wil zeggen de herhaling van de 24-uurse biologische cyclus van deze cellen.

Hoop voor de toekomst

Het onderzoek laat zien dat de ontsteking ook een circadiaans ritme volgt. Ook werd gezien dat de werking van Rev-erbalfa versterkt werd wanneer een bepaald molecuul werd geïnjecteerd. Hierdoor was de immuunrespons die sterfte van hepatocyten veroorzaakt minder. Tevens werd gezien dat wanneer bij muizen Rev-erbalfa werd geactiveerd, zij een hogere overlevingskans hadden en minder ernstige vormen van de ziekte vertoonden. Dit schept hoop dat er in de toekomst mogelijk nieuwe behandelingen voor acute fulminante hepatitis zijn, evenals het vertragen van de progressie van de symptomen die wachten op een transplantatie. Niet alleen biedt dit onderzoek nieuwe vooruitzichten voor deze ziekte, maar mogelijk ook voor ziektes zoals diabetes en atherosclerose. Deze ziektes vertonen namelijk een soortgelijke disbalans in de ontstekingsreactie.

Bron: Gastroenterology. 2017 Dec 22. pii: S0016-5085(17)36725-2.