Kunt u geen tarwe verdragen? Het zouden de suikers kunnen zijn

Veel mensen hebben last van een glutenintolerantie. Hun buik begint op te zwellen en ze krijgen last van maagproblemen als ze brood of pasta eten, maar misschien heeft dit niets te maken met het eten van tarwe, ontdekten onderzoekers.

In plaats daarvan kan de reactie worden veroorzaakt door fructanen, korte ketens koolhydraten die voorkomen in tarwe, gerst en rogge.

Onderzoekers van de Monash Universiteit in Australië vermoedden dat fructanen de echte boosdoeners zijn, omdat mensen met het prikkelbare darm syndroom (PDS) zelfs na het volgen van een strikt glutenvrij dieet nog steeds een aantal symptomen vertonen. In een onderzoek uit 2013 stelden ze vast dat de klachten van mensen met een glutenintolerantie dezelfde bleven, ongeacht of ze voedsel aten met veel of weinig gluten.

Dus besloten ze de hypothese verder te onderzoeken. Ze onderzochten 59 mensen met een gluten-intolerantie en gaven hen iedere week een andere ontbijtgranenreep. Hoewel de repen er allemaal hetzelfde uitzagen, bevatte de één gluten, de tweede fructanen en de derde geen van deze ingrediënten.

Het opgeblazen gevoel nam met 15 procent toe na het eten van de reep met fructanen, en de maagdarmproblemen met 13 procent, maar noch de glutenreep noch die zonder beide ingrediënten veroorzaakten klachten.

Als fructanen de werkelijke oorzaak zijn, kunnen mensen met een glutenintolerantie sojasaus eten – waarvan bekend is dat ze weinig suikers bevat – en zuurdesembrood dat fructanen verliest tijdens het bakproces, adviseren de onderzoekers.

Bron: Gastroenterology, 2017; doi: 10.1053/j.gastro.2017.10.040