Kurkuma boost het geheugen

Het kruid werkt ontstekingsremmend op het brein, waardoor geheugenverlies mogelijk verminderd kan worden. Het maakt hierbij wel uit welke vorm van kurkuma u gebruikt.

De effecten van kurkuma op het brein

We nemen meestal voor lief dat tijdens het ouder worden het geheugen achteruit gaat, maar valt hier niet iets aan te doen? Zo dachten ook een aantal wetenschappers. Recent zijn de resultaten van een klinische studie gepubliceerd waarin de effecten van langdurig gebruik van goed opneembare kurkuma zijn onderzocht. Maar liefst 18 maanden gebruikte een groep ouderen een supplement met kurkuma of een placebo. Deze ouderen hadden geen vorm van dementie, maar hadden wel last van matig geheugenverlies dat toegewezen werd aan ouderdom. De onderzoekers vonden dat het tweemaal daags innemen van 90 mg goed opneembare curcumine (de werkzame stof in kurkuma) het geheugen verbeterde en het concentratievermogen deed toenemen. Door middel van hersenscans vonden ze dat er minder plaques gevormd werden in het hersenen (de vorming van plaques wordt geassocieerd met geheugenstoornissen en beginnende dementie). Dit komt mogelijk door de ontstekingsremmende werking van curcumine.

Kurkuma in je eten of uit een potje?

Kurkuma (Curcuma longa) is familie van de gember. In uw keukenkastje komt u het waarschijnlijk tegen in verschillende curry mengsels. De belangrijkste werkzame stof in kurkuma is curcumine. Veel wetenschappelijke onderzoeken worden uitgevoerd met een supplement dat een gestandaardiseerde hoeveelheid van deze stof bevat. Kurkuma, en dus uw curry mengsel, bevat maar een zeer kleine hoeveelheid curcumine. En deze stof wordt ook nog eens slecht opgenomen in de darmen. Een supplement kan daarentegen zodanig samengesteld worden dat deze veel meer curcumine bevat dan de keukenvariant en dat de curcumine veel beter wordt opgenomen. Om het effect uit bovengenoemde studie te bereiken heeft u een hogere dosering curcumine nodig dan in de kurkuma in uw keukenkastje zit. In dit geval dus toch maar dat potje gebruiken.

Bron: Am J Geriatr Psychiatry. 2018 Mar;26(3):266-277.