10-08-2016

Kwart patiënten en bezoekers loopt superbacterie op in verpleeg- en ziekenhuizen

Ziekenhuizen en zorginstellingen hebben hun leven nog steeds niet gebeterd. Een kwart van de oudere bezoekers en patiënten gaat naar huis met een resistente superbacterie bij zich. Dat is de schokkende uitkomst van een nieuwe studie.
Patiënten die in een verpleeghuis verblijven, blijven voortdurend nieuwe superbacteriën oplopen, die ze soms een half jaar later nog bij zich dragen.
Het is een veel voorkomend probleem. In een proef bij 357 oudere patiënten droeg 24 procent van hen minstens één multidrugresistent micro-organisme (oftewel een superbacterie) bij zich, ontdekten onderzoekers van de Universiteit van Michigan.
En het probleem werd in de loop van de tijd erger: na een halfjaar had een op de drie patiënten (namelijk 34 procent) minstens één superbacterie opgelopen.
Net zoals dokters hun handen moeten wassen, zou dat ook voor patiënten moeten gelden, zeggen de onderzoekers.
Bron: JAMA Internal Medicine, 2016; doi: 10.1001/jamainternmed.2016.0142
 

Uit dezelfde categorie

Verslaafd? Tips en tricks om er vanaf te komen!

Daar gaan we weer. Een blog die uitlegt hoe je het beste kunt afkicken van je verslaving. Goed bedoelde adviezen van artikelen of mensen om je heen zijn soms eerder vervelend dan helpend. Waar je in het verleden misschien al vele opties hebt bedacht of geprobeerd, het...

Het laatste nieuws

Sneltest voor opsporing coeliakie

In Nederland heerst er onderdiagnostiek van coeliakie. Coeliakie is een auto-immuunziekte die de dunne darm beschadigd na het eten van gluten. Coeliakie ontwikkelt zich al vroeg in het leven en de symptomen lopen uiteen, waardoor het lastig te herkennen kan zijn....