Straatbeeld

Kwikvergiftiging bij kinderen

Kinderen van wie de moeder in de zwangerschap met kwik besmette vis en schaaldieren heeft gegeten, kunnen onherstelbare beschadigingen van hersenen en hart hebben.
Er is onderzoek gedaan onder ruim duizend met kwik besmette moeders en hun kinderen. Van de kinderen werd met regelmatige tussenpozen het kwikgehalte en de hersengolfactiviteiten gemeten vanaf de geboorte tot de leeftijd van veertien jaar.
Bij de met kwik besmette kinderen werden significant abnormale hersengolven gevonden; hoe hoger het kwikgehalte van moeder en kind bij de geboorte, hoe duidelijker de afwijkingen. Ook waren de met kwik besmette kinderen minder goed in staat hun hartslag te reguleren voor een zo gunstig mogelijke zuurstofvoorziening3.
De uitslag van dit onderzoek verscheen in dezelfde week dat de EPA (de Environmental Protection Agency van de VS) bekend maakte dat ze hun schatting van het aantal pasgeborenen met onveilige kwikspiegels in het bloed moesten verdubbelen. Men schat momenteel dat er in de VS tussen 1999 en 2000 meer dan 630.000 kinderen zijn geboren met kwikspiegels hoger dan 5,8 deeltjes per miljard (de toegestane limiet). Ook de European Food Safety Authority waarschuwt zwangere vrouwen niet te veel zwaardvis en tonijn te eten4.
3Mahaffey KR, Methylmercury: Epidemiology Update, EPA, 2004
4www.gezondheid.be